AppleJack

Krapihovi

Krapi AppleJack -2014-

Omenatisle oman puutarhan sadosta 2014

Nyt se on kypsää. Kolme kuukautta tammitynnyrissä on tehnyt ihmeitä.
Tuoksussa toffeeta, vaniljaa  hedelmää, kypsää päärynää ja banaania.
Suussa raikasta omenaa. AppleJack myynnissä 7.1.2015 alkaen.

Tarina

Syyskuussa omenasadon jo kypsyessä saimme vinkin Helsingissä sijaitsevasta tislaamosta. Helsinki distilling Company oli avannut oman pientislaamonsa Helsingin ruokakulttuurin keskukseen Teurastamolle. Syntyi idea omasta omenatisleestä Krapi "Calvadoksesta". Nyt oli toimittava nopeasti. Sato kypsyi yli, omenat olivat jo maassa.

Lyhyen neuvottelun aikana selvisi, että kaikki on mahdollista. Tarvitaan vain 350 litraa tuoretta omenamehua. Mehu käymään viikoksi ja  tilaukseen. Kolme kuukautta kypsytystä tammitynnyrissä ja juoma olisi valmista juuri blinikauden kunniaksi. Näin syntyisi Krapin omenaherkku, Krapi AppleJack.

Kokosimme talkooporukan ja keräsimme pika-aikataululla ensin oman puutarhan omenasadon viimeiset herkut, täydensimme satoa lähialueen tarhoista. Saimme aamupäivässä kasaan lähes 700 kiloa omenaa. Illalla ajoimme Sipoon mehuasemalle ja aamulla Helsinkiin tislaamoon. Mehu pumpattiin isoon käymistankkiin. Prosessi käynnistyi, sato oli turvassa ja Krapi Apple Jack alkoi hengittämään ranskalaisen Sampanja-hiivan voimalla.

Parin viikon päästä kuulimme ilo uutisen, mehusta oli käynyt erinomaista tislaukseen soveltuvaa omenaviiniä. Tislauksen tuloksena syntyi 28 litraa 60 prosenttista omenatislettä. Tisle laskettiin 30 litran
tammitynnyriin ja tuotiin Krapin viinikellariin kypsymään.

Nyt Jack kypsyy kivikellarissa vielä muutaman viikon Joulun yli. Tammikuussa koittaa jalon juoman pullotus ja samassa yhteydessä laimennamme sen 40 prosenttiseksi. Ensimmäiset siivut Krapi AppleJack 2014 tulemme tarjoilemaan 7.1.2015. Uusi aika on alkanut, todellinen "lähitisle" on totta.

Krapilla 16.12.2014
Pekka Holma

Krapin omenamehusta ”calvados” Apple Jack,
Helsinki Distilling Company
18,30e / 4cl