Hulttion tarina

Hulttion tarina

 ”Matti, Krapin isäntä, oli kova ideoimaan ja rakentelemaan kaiken moisia työkoneita ja vempeleitä. Moni ratkaisu piti itse kehittää ja soveltaa käytäntöön, valmiit eivät innostaneet tai olleet hänen mielestään tarpeeksi hyviä.

Krapilla oli 1960-luvulla paikkakunnan isoimmat sokerijuurikasviljelmät.  Matti totesi valmiiden juurikkaannostokoneiden olevan liian hitaita tehokkaaseen työskentelyyn. Niinpä hän alkoi eräänä talvena kehittelemään omaa konetta joka nostaisi  juurikkaita yhtäaikaisesti kahdesta rivistä… olisi siis tuplasti nopeampi kuin kaupan koneet.  Härvelin toteutukseen hän löysi pellepeloton ystävän läheiseltä konepajalta. Pitkin talvea, kevättä ja kesää hän vietti aikaa pajalla rakentaen laitetta. Talon työt jäivät ajoittain vähemmälle huomiolle, keksijän veri veti pajalle. Monesti siellä kului aikaa yömyöhään ja kotiin tulo venyi. 

Salme talon emäntä, Matin vaimo ei aina katsonut hyvällä tätä mahdotonta innostusta. Muutamissa ripityksissä hänet tuomittiin jopa hulttioksi.  Matti ei tästä ollut pahoillaan. Huumorimiehenä hän antoi takaisin samalla mitalla ja piti koneelle ristiäiset. Koneen saapuessa pajalta Krapille sen kylkeen oli isoin punaisin kirjaimin kirjoitettu HULTTIO. Nimi olikin enne, sillä syksy oli erittäin sateinen ja pellot upottavia. Koneesta oli tullut niin iso ja raskas, että se upposi ja juuttui savisille pelloille tuon tuostakin. Hulttion tarina päättyi sikalan taakse jo samana syksynä. Siellä se ruostui puhki vuosien ajan ollen pikkupoikien oiva leikkipaikka ja ihmetyksen aihe… mikä ihmeen ”Hulttio”

 Syksyllä 2011 tuli kuluneeksi 100 vuotta siitä kun Matin isoisä osti Krapin Holman sukuun. Tasaluvun kunniaksi kirjoitettiin kirja, kerättiin tarinoita ja pidettiin juhlat. Juhliin kehiteltiin Krapin oma drinkki. Hulttion tarina tuntui oman drinkin arvoiselta ja nimikin oli kuin luotu terävälle paukulle. Matti tykkäsi juoda lonkeroa. Heinäpellolta tai navettatöistä oli kätevää  kuumana kesäpäivänä poiketa ravintolan keittiörappusille yhdelle lonkerolle. Idea oli valmis… hulttio niminen talon lonkero. Omenamehu oman tarhan omenoista ja siinä se oli, Krapin 100-vuotisdrinkki. Reseptivihkossa tarina on tallessa.