Intohimo, jokaiseen makuun koko sydän

Jokaiseen makuun koko sydän

Krapihovi Oy on perheyritys jonka juuret johtavat aina vuosisadan alkuun. Klas Holma osti Krapin tilan Holman sukuun vuonna 1911.
Siitä alkoi Krapin tilan kehitystyö lypsykarjatilaksi ja
vuodesta 1973 alkaen hotelli- ja ravintolayritykseksi.
Läpi vuosikymmenien työn kantavana voimana on ollut
intohimo suomalaiseen ruokaan alkutuotannosta päivällispöytään. Työ on tuottanut hedelmää ja mahdollistanut perinteen kuljettamisen ajassa.


Reseptivihkossa tarina on tallessa

Nuorena poikana luin lehdestä äitini haastattelun. Mieleeni painui lähtemättömästi Salmen, Krapin emännän vastaus toimittajan lempiruokakysymykseen. ”Kaikki hyvin tehty ruoka on lempiruokaani”. Vastaus oli mielenkiintoinen ja kiehtova, mielestäni erinomainen. Myöhemmin ajatuksen sisältämään filosofiaan on ollut helppo yhtyä. Ajatus kertoo hienolla tavalla ruoan arvostuksesta, kokkaamisen haasteiden ymmärryksestä ja intohimosta hyvään ruokaan. Hyvä ruoka ei ole vain vatsan täytettä, jokainen suupala pitää sisällään arvokkaan kiehtovan tarinan. Päivällispöytään katetaan herkkua, huolenpitoa ja välittämistä, jokaiseen makuun laitetaan koko sydän. Näin on Krapilla tehty aina, ruokapöytään on istuuduttu enemmän kuin syömään.

Krapin historia on maatalon ja yrittämisen historiaa, talonväen historiaa. Monien vaiheiden ja käänteiden tarinaa. Paljon on tehty, monessa on oltu mukana. On uskallettu innostua ja ryhtyä toimeen. Haluttu katsoa eteenpäin ja nähdä huominen täynnä uusia mahdollisuuksia. Tekeminen on usein ollut tavoitetta tärkeämpää. Puuhaan on käyty heittäytyen, aina joukolla, koko talo askareissa.

Krapin 105 vuoteen mahtuu kuusi sukupolvea, lukematon joukko talonväkeä, karjaa ja vieraita. Perinnettä on kuljetettu ajassa. Jokainen sukupolvi on jättänyt oman vahvan jälkensä talon historiaan.

Yhteinen ruokapöytä on aina katettu intohimolla, siihen on istuuduttu nauttimaan, tarinoimaan ja välittämään nyt jo vuosisadasta toiseen.

 

Pekka Holma
talonpoika