Local Artist

Ajankohtaista

Local Artist – taiteilija oppaanasi

Palataan hetkeksi ajassa taaksepäin, menneisyyteen noin parisenkymmentä vuotta sitten. On elokuu. Eletään aikaa vuonna 1998, mahdollisesti 1999.

Nojaa kanssani koivuun, tunnustele sen paahteisesta päivästä lämmennyttä valkoista kylkeä. Tunne, kuinka ohuet tuohen haituvat lepattavat ilmavirrassa sormeasi vasten. Aurinko erottuu keltaisena kaistaleena kaukana taivaanrannassa. Menee hetki, ja elokuun tumma yö vetää esiin pehmeän verhon, ja varastaa hetkessä oman paikkansa.

Ilmassa tuoksuu yhtä aikaa kesän muistot ja alkava syksy. Ripaus puitua viljapeltoa, lyhyeksi parturoitua helteistä nurmea, kesän viimeisiä kukkia. Kaukaa erottuu vaimea puheensorina ja lasien kilahdus. Vieressä soi lempeä saksofoni.  Kuuletko?

Päivästä voipuneet ajatukset painavat pään vasten koivua, ja illan raukea tunnelma saa huokaisemaan onnesta. Tänne minä kuulun. Tänne minä olen aina kuulunut: tähän hetkeen ja tähän paikkaan. Ja tähän minä jään. Ainiaaksi.

Jos sait kiinni muistosta ja tunnelmasta, ehkä olimme samassa hetkessä samana aikana? Ehkä nojasimme tyytyväisinä vierekkäisiin koivuihin ja hymyilimme vaivihkaa toisillemme? Muisto on Taiteiden yöstä, kun Krapin piha-alue ja puutarha täyttyivät ihokarvat pystyyn nostattavasta, lämpimästä kulttuurisesta tunnelmasta. Kerta ei ollut vuosikymmenten aikana ainoa, mutta se on ollut eräs ikimuistoisin.

Sitä tosin en tiedä, mitä olisin sanonut, jos olisin tuolloin, noin 20 vuotta sitten, tiennyt, että tulen nojailemaan Krapin koivuihin sittemmin vielä monet kerrat – ja että löytäisin samasta pihapiiristä 2010-luvun loppupuolella itselleni kulttuurisen kotipesän, Krapin Pajan. Minä, paikallinen taiteen tekijä.

En tiedä, mitä olisin sanonut, jos olisin Krapin pihalla seisoessani silmäillyt katseellani maisemaa ja miettinyt, että uskoinpa nyt tahi en, kun vuodet vielä vierivät, täällä minä vielä joskus olen ja täältä käsin minä seudulla vaikutan. Että Krapin Pajasta minä lähden retkilleni kuin Halosenniemen isäntä ikään. Krapin Pajasta käsin minä kerron kaikille kiinnostuneille, mitä alueella on vuosikymmenten saatossa saatu kulttuurin saralla aikaan. Sillä sitä tällä seudulla on kaiken aikaa toden totta, syntynyt. Kulttuuria.

120 vuotta sitten Rantatien ympäristössä tehtiin maan kuulua taidetta, josta kohistaan yhä. Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että niin sitä on tehty Ahon, Järnefeltien ja kumppaneiden jälkeen aina. Yhtä voimallisesti, yhtä tarmokkaasti ja yhtä yhteisöllisesti. Jostain syystä seudun kulttuurinen tekeminen unohtui vuosikymmenten ajaksi tarinoiden sivulauseisiin, näyttämöllä pyörähtäviin sivuhenkilöihin, kaukana kaikuviin nuotteihin ja lattianrajaan kasautuneisiin maalauksiin.

Minä olin täällä jo silloin, monta vuosikymmentä sitten. Yhtenä elokuun perjantaina nojailin Krapin puutarhassa todennäköisesti kanssasi vierekkäiseen koivuun ja sydämeni pakahtui illan kulttuurisesta tunnelmasta. Mutta samalla olin kysymysmerkki tarinan marginaalissa, taiteilija ilman kasvoja. Elin, hengitin ja loin kulttuuria seudulla ilman, että edes naapurini Tuusulanjärven rannalla tiesi, mitä teen. Mutta nyt kaikki on toisin.

Olen oman kotiseutuni Local Artist, Tuusulanjärven taiteilijayhteisön hengen ja yhteisöllisyyden jatkaja, sinunkin asuinalueesi kulttuurintekijä. Vuosi sitten sain itselleni kodin Krapin Pajasta. Se on jatkossa oleva taiteellinen kotipesäni. Paikka, josta toimin johdattajana ja oppaanasi kotiseutusi kulttuuriseen antiin. Sano mitä haluat, mistä sinä olet kiinnostunut juuri nyt. Local Artist – taiteilija oppaana toteuttaa toiveesi.

Sinun
Local artist

Kysy meiltä lisää!
Krapin myyntipalvelu: 09274841 / myynti@krapi.fi tai
Krapin Paja: Pajapuhelin 050-5932036 / anu.uhlenius@krapinpaja.fi