Slide

Luo oma tilaisuutesi

kohtaamisia.krapi.fi

Krapin historia

Aitoja kohtaamisia vuodesta 1911, reseptivihkossa talon tarina on tallessa

Krapin tila mainitaan Tuusulan kartoissa ensimmäisen kerran jo 1600-luvulla. Krapi on yksi Tuusulan kirkonkylän seitsemästä perintötalosta. 1800-luvulla taloa isännöi Henrik Krapi. Hänen poikansa Karl August Michelsson Krapi siirsi talousrakennuksen aittoineen nykyiselle paikalleen ja rakennutti uuden päärakennuksen.

Valtioneuvos G.F. Sourander osti Krapin tilan kesäpaikakseen vuonna 1882. Heti seuraavan vuoden juhannukseksi valmistui arkkitehti F.W. Mieritzin suunnittelema Krapin nykyinen päärakennus.

Krapintila on ollut Holman suvun omistuksessa vuodesta 1911, ensin
lypsykarjatilana ja nyt aitojen kohtaamisten palveluyrityksenä.

Orimattilalainen nuoripari Klas ja Maiju Holma ostivat Krapin tilan vuonna 1911. He alkoivat määrätietoisesti kehittämään tilaa ja panostivat lypsykarjaan. Uusi hieno navetta valmistui vuonna 1917. Klas Holma teloitettiin kansalaissodassa ja Maiju jäi yksin kahden lapsensa kanssa hoitamaan Krapia. Myöhemmin Maiju avioitui Onni Lustigin kanssa. Onni Lustig perusti Krapin Rivierana tunnetun hienon hiekkarannan, jossa mm. Helsingin sosieteetti vietti auvoisia kesäpäiviä.

Kauko ja Maire Holman omistukseen Krapi siirtyi vuonna 1936. Karjatalouden kehittäminen jatkui menestyksekkäästi. Holmat panostivat myös sikatalouteen. Kesäisin Maire piti Krapilla täyshoitolaa.
Samat perheet tulivat vuosi vuoden jälkeen viettämään kesää Krapille.

Matti ja Salme Holma ottivat Krapin ohjat vuonna 1970. Salme oli järjestänyt kesäsunnuntaisin lounaita Krapilla jo 1960-luvun lopulta lähtien. Vieraita tuli pitkienkin matkojen takaa nauttimaan tilan tuotteista tehtyjä pitoruokia. Yhdessä Matti ja Salme Holma alkoivat kehittämään Krapia uuteen suuntaan. Ensin muutettiin Krapihovin alakerta ravintolaksi ja myöhemmin koko vanha talo otettiin ravintolakäyttöön. Isäntäväki lapsineen muutti sikalaan kunnostettuun uuteen kotiin. Viimeiset lehmät lähtivät Krapilta vuonna 1984. Uusi aika oli alkanut.

Tuusulan Golfklubin on kiittäminen olemassaolostaan Matti Holmaa ja hänen ystäviään. Innokkaat golfkärpäsen puremat miehet rakennuttivat ensin harjoitusalueen ja myöhemmin 9-reikäisen golfkentän Krapin pelloille. Ensimmäinen sisäharjoittelutila oli Krapin navetan vintillä. Täysimittaiseksi 18-reikäiseksi Tuusulan golfkenttä laajennettiin vuonna 1990.

Navetta muutettiin hotelliksi vuonna 1987. Savusauna valmistui vanhalle paikalleen järven rannalle vuonna 1977 ja Ateljeeri valmistui vuonna 1991.

Matti ja Salme Holman lapset, Anne ja Pekka, ottivat Krapihovin johtoonsa vuonna 1994. Kehitystyö jatkui, rakennettiin Mankeliaitta ja perustettiin ohjelmakeittiö Hella sekä palvaamo. Keski-Uudenmaan kesäteatteri aloitti toimintansa Krapin pihapiirissä vuonna 2002.

Tänä päivänä Krapin herkullinen tarina elää keittiössä. Se syntyy vuodenaikojen kiertokulusta, puhtaista suomalaisista raaka-aineista ja talon historiasta. Hyvään ruokaa laitetaan kaikki mitä on, mitään vähättelemättä, mitään liioittelematta, jokaiseen makuun koko sydän.

Ravintola Krapihovin lisäksi pihapiirin puistossa on Palvaamo, Aitta, Alitupa, Viinikellari, Ravintola Mankeli & kesäterassi, Hotelli vanhassa navetassa sekä kesäteatteri. Golfkentän läpi mutkittelevan tien päässä Tuusulanjärven rannalla lämpiää savusauna.

Vuoden 2016 elokuussa talonpoika Pekka Holma löi kuokan maahan ja Krapin Pajan rakentaminen aloitettiin. Tavoitteena oli luoda uudenlainen tila kulttuurille, ravintolapalveluille ja aidoille kohtaamisille. Alkuvuodesta 2017 seinät olivat valmiit – puuttui enää henki.

Pajan emännän ja isännän Anu ja Altti Uhleniuksen johdolla sisältöjä Pajaan alettiin takoa suomalaisen kulttuurin päivänä 28.2.2017. Sen jälkeen Pajassa on järjestetty satoja klubeja, esityksiä, juhlia, presentaatioita, kick-offeja, kokouksia ja show & dinner-iltoja. Krapin Paja on kotipesä, josta musiikin, tapahtumien ja elämysten ilosanomaa viedään myös ulos.

 

Vuoden 2020 alussa Krapi ja Majatalo Onnela yhdistyivät ja muodostivat uudenlaisen kokonaisuuden Tuusulanjärven rannalle.

Krapin Onnelan alue sijaitsee 800 metrin päässä Krapilta, Tuusulanjärven rannalla, omassa niemenkärjessä. Onnelan vastarannalla sijaitsee Sarvikallio, joka aikoinaan on inspiroinut alueen taiteilijoita kuten Järnefeltiä luovaan työhön.

Onnelan alueella sijaitsee Toukola, kolme rantasaunaa; Jannen sauna, Elvilä sekä Järvisauna. Majoitustilat Tammisto- ja Viertolarakennuksessa, Männistön mökki, Taabor- ja Tammikabinetti. Lisäksi alueella sijaitsee myös alkuperäinen Majatalo Onnela-rakennus, Impivaara, jossa Johanna Sofia Björklund piti majataloa taiteilijoiden kultakauden aikaan. Majatalon tunnetuin asukki oli Eino Leino.

Krapi on aito suomalainen kattaus… käsityönä huolella valmistettua ruokaa ja huolenpitoa tunnelmallisessa miljössä. Koko soppa maustettuna alueen rikkaalla historialla sekä elävällä kulttuurilla. Pöytään katetaan herkkua, huolenpitoa ja välittämistä, jokaiseen makuun koko sydän. Näin on Krapilla tehty aina, ruokapöytään on istuuduttu enemmän kuin syömään.