Slide

Luo oma tilaisuutesi

kohtaamisia.krapi.fi

Savusauna

Aito savusauna järven rannalla
Savusauna on saunoista aidoin… ”pyhän noen nokeama, pyhän savun savustama, ihmisien ilosauna, jumalien juhlasauna.”

Krapin savusauna sijaitsee Tuusulanjärven rantatörmällä aivan järven rantaviivalla. Löylyhuoneen lisäksi saunassa on pesu-, puku ja takkahuone. Kokonaisuuteen mahtuu mukavasti noin 15-20 henkilöä, löylyihin samanaikaisesti kymmenkunta. Kesäaikaan laiturilta voi pulahtaa järveen uimaan, talvella avantoon.

“Kiukaassa on kiviä 1500 kiloa. Kiviä kannattelevat arinoina toimivat rautatiekiskot. Kokonaisuuden pitää kasassa kolmekerroksinen tiilimuuraus. Tämän suuren kivimassan lämmittäminen saunomiskuntoon kestää 5-8 tuntia. Saunan alkulämpö ja ulkona vallitseva säätila vaikuttavat lämmityksen kestoon.”

Savusaunan tarina

Savusauna on pyhä paikka

Suomalaiselle sauna ei ole ollut vain peseytymispaikka. Siinä on aina ollut jotain pyhää, ei uskonnollisella tavalla, vaan sielua ja ruumista parantavassa mielessä. Sauna on antanut lepoa ja rentoutusta kovasta työstä, saunassa on synnytty ja kuoltu. Sieltä on haettu hoitoa ja lievitystä sairauksiin ja vaivoihin. Morsiamet on kylvetetty ja ennustukset on  luettu saunan hämärässä valossa. Saunanhaltija on aina seuraamassa kylpemistä ja suojelemassa saunaa palamiselta. Hiljaisen rauhallisessa saunassa pääsee yhteyteen näkymättömän maailman kanssa.
Savusauna on saunoista aidoin… ”pyhän noen nokeama, pyhän savun savustama, ihmisien ilosauna, jumalien juhlasauna.”

Krapin savusauna on rakennettu 1930 luvun alussa. Silloinen talon isäntä Onni Lustig kunnosti rannan uimarannaksi. Rantaa ruopattiin ja raivattiin, satoja hevoskuormia hiekkaa ajettiin vastarannan hiekkakuopista. Rantatörmästä muotoutui oikea rantaparatiisi. Mallia oli otettu Etelä-Euroopan hiekkarannoista, niinpä rantaa kutsuttiin Krapin Rivieraksi.
Savusauna rakennettiin ja  kiuas muurattiin parhaan tietämyksen mukaan. Siitä tulikin kuuluisa hyvistä ja pitkään jatkuvista löylyistä. Kiuasta lämmitetään saunan alla olevasta lämmityshuoneesta. Pesään mahtuu metrisiä halkoja neljäsosa motin verran. Niinpä yhdestä pesällisestä riittää löylyä koko illaksi. Lämmitykseen käytetään kuivia leppähalkoja sekä pieni määrä havupuuta antamaan hyvää aromia.
Kiukaassa on kiviä 1400 kiloa. Kiviä kannattelevat arinoina toimivat rautatiekiskot. Kokonaisuuden pitää kasassa kolmekerroksinen tiilimuuraus. Tämän suuren kivimassan lämmittäminen saunomiskuntoon kestää 5-8 tuntia. Saunan alkulämpö ja ulkona vallitseva säätila vaikuttavat lämmityksen kestoon.

Tuli on saanut saunassa vallan kolme kertaa sen pitkän iän aikana. Viimeisellä kerralla 1998 tuho oli lähes täydellinen. Alkuperäisestä saunasta on jäljellä enää kivijalka ja kiuas. Kaikki muut tilat ovat tulipalon jälkeen uudelleen rakennettuja. Löylyt ovat kuitenkin entisen veroiset. Vanhan saunanhaltijan suojelemat.

Inspiroidu ja luo oma tilaisuutesi:

kohtaamisia.krapi.fi